Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Варна: Над 100 са заразените с COVID-19 в дома „Св. Георги“, 4-има вече починаха

Във връзка с разпространението на заболяването COVID-19 на територията на гр. Варна и областта, РЗИ-Варна информира:

В единния информационен портал за COVID-19, за последните 3 денонощия, са регистрирани нови случаи на лица от област Варна, с положителни проби за COVID-19, както следва: към 00 ч. на 1 август – 27 случая; на 2 август – 29 случая; 00 ч. на 3 август – 61 нови случая.

Общо регистрираните положителни проби са 117.

Положителните за COVID-19 проби, са основно на възрастни хора, настанени в частен дом за стари хора и лица с деменция „Св. Георги“, местност Ален Мак – 93 положителни лица, и на обслужващия персонал – 9 положителни лица (лекар, мед. сестри, санитари). На всички лица от дома (настанени потребители и обслужващ персонал) е взет материал за лабораторни изследвания.

Общо починали от Дома са 4 лица.

На извънредно заседание на Областния кризисен щаб е обсъдена настоящата ситуация в дом „Св. Георги“ и са взети решения за създаване организация за ограничаване разпространението на заболяването, изолиране на положителните лица на два етажа в сградата, снабдяването на дома с медикаменти и лични предпазни средства, насочване допълнително на медицински персонал от лечебни заведения в гр. Варна и обслужващ персонал за непрекъснато наблюдение на положителните и контактните лица.

Извършени са 3 проверки на място в дома, от служители на РЗИ Варна, като са дадени указания за изолиране на положителните лица на отделни етажи в сградата и предписани противоепидемични мерки за дезинфекция, спазване на хигиена, ползване на лични предпазни средства.

Общо за област Варна случаите, с регистрирани положителни проби за COVID-19 в информационната система достигнаха 791.

Хоспитализирани в Инфекциозна клиника гр. Варна са 43 пациента; с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 560 лица, излекувани са 179 лица.

Продължава епидемиологичното проучване от служителите от Регионалната здравна инспекция за установяване и предприемане на мерки към положителните и контактните лица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна