Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петьо Брезоев предупреждава

Слънчевото изгаряне не е единствената опасност край морето

Крайно време е хората да научат най-важния урок за лятото преди да се излагат на слънце. Ако кожата им лесно изгаря, да си купят дрехи, които защитават, да ползват слънцезащитни препарати. Това е особено важно за децата, защото иначе може да се създадат предпоставки за други заболявания в бъдеще.

Това подчерта пред Радио София дерматологът д-р Петьо Брезоев. И обърна внимание, че тази година е особена и повечето българи отиват на море неподготвени, без предварително започнат тен, млечнобели. И още първият ден на плажа – изгарят.

Д-р Брезоев припомни типовете кожа според чувствителността им към слънчевите лъчи.

„Човек получава 80% от ултравиолетовата доза за живота до 18-ата си година. Смята се, че ако 5% от човешкото тяло се облъчва 5 мин. дневно, това е достатъчно за синтезирането на витамин D.“

Д-р Брезоев обърна внимание и на друг факт от медицинската статистика – полово предаваните болести обикновено бележат пик след сезона на ваканциите. И напомни:
„Презервативът пази но не от всичко. Случаите на полово предавани брадавици (кондиломи) през последните години са се увеличили многократно. За това допринася и модата за епилация. Друга болест със своеобразен пик напоследък е сифилисът.

Чуйте разговора с д-р Петьо Брезоев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!