Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски хакери са откраднали секретни данни за преговорите между Великобритания и САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Секретни документи за детайлите на търговските преговори между САЩ и Великобритания, разпространени в навечерието на британските парламентарни избори през 2019 г., са били откраднати от имейл акаунта на бившия търговски министър Лиам Фокс, вероятно от руски хакери. Това съобщи днес "Ройтерс", като се позова на два източника близки до разследването, цитиран от световните агенции.

Източниците, които се съгласиха да говорят при условие да останат анонимни поради продължаващото разследване, казаха, че хакерите са имали достъп до акаунта на министъра многократно между 12 юли и 21 октомври миналата година.

Анонимните източници не уточниха коя руска организация или компания смятат, че е извършила кибератаката, но изразиха увереност, че зад нея стои държава, отбелязва "Ройтерс".

Кремъл все още не е коментирал случая.

Британските власти днес също отказаха да коментират информацията, като се позоваха на това, че все още се води разследване.

"В ход е криминално разследване за това как са били получени документите и би било неуместно да коментираме този въпрос", заяви говорител на британското правителство и добави:

"Но както бихте очаквали, правителството разполага с доста надеждни системи за киберзащита на компютърните системи на служителите и персонала".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!