Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фонд „Научни изследвания“ на БАН ще финансира проекти за диагностични Covid-тестове и китове

Проф. д-р Христо Найденски
Снимка: БАН

„Ситуацията е тревожна. Вероятността за втори пик е реална, но според мен пандемията върви с равномерен ход. В зависимост доколко се вземат и мерки и се спазват правила развитието на инфекцията продължава... Трябва да се вземат под внимание реалностите, какво би се случило със здравната система, ако се допусне по-широко разпространение на инфекцията. В момента наблюдаваме ефекта на откачане от ограниченията след строгите мерки“. Това каза пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на департамента по инфекциозна микробиология при БАН. 

Според него може би в края на годината, ако се намерят терапевтични агенти или ваксина, правителствата ще смекчат ограничения, но на този етап такова решение е компромисно. 

Проектът за българска ваксина не е одобрен за финансиране от Фонд „Научни изследвания“. Проф. Найденски обясни, че във Фонда оценките се правят по научни критерии, не е важна толкова същността на продукта: 

Взехме решение да финансираме допълнително проекти с по-стратегическо значение за развитието на медицинската наука и в частност за създаването на ваксина... Другите проекти също са свързани с Covid-19. Имаше проекти, свързани с диагностични тестове и китове, някои са свързани с промени в антигенната структура под влияние на различни климатични фактори“, допълни проф. Найденски в предаването „Преди всички". 

Проектът на доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса, ще бъде финансиран от резерва. 

Проф. Христо Найденски припомни, че при около 15% от случаите на Covid-19 хората развиват стомашно-чревни симптоми, което в летния сезон може да обърка специалистите с Covid-инфекция. 

Той призова да продължим да бъдем дисциплинирани, да спазваме дистанция и да се грижим за личната си хигиена. 

Интервюто с проф. Христо Найденски можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020