Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Юли беше най-тежкият месец в историята на коронавирусната пандемия, която добива все по-застрашителни мащаби, отбелязва руският в. „Комерсант“. През изтеклия месец на планетата са регистрирани над 8 милиона инфекции - почти колкото през предходната половин година. Пандемията набира сила, предупреждава и Световната здравна организация.

Под заглавие „Ще се наложи да върнем карантината и маските“ „Свободная преса“ пише, че властите на редица руски региони въвеждат отново по-строги антивирусни рестрикции. Броят на болните в различни части на федерацията продължава да расте - хората много избързаха да се отпуснат, а заразата не си е отишла, пояснява вестникът.

В Русия може да започне втора вълна от Covid-19, ако хората не спазват предпазните мерки, на първо място по курортите из страната. Това заявява инфекционистката Галина Кожевникова, цитирана от „Известия“ и „Лента“. През септември в Русия се очаква повишена заболеваемост, тъй като повечето пътешественици ще се върнат в родината. 

Скопие днес ще се състои учредителното събрание на парламента на Северна Македония след парламентарните избори, проведени на 15 юли, съобщават местните вестници. Заседанието ще бъде председателствано от досегашния председател на парламента Талат Джафери, който в предишните дни се лекуваше от Covid-19. Учредителното събрание ще се проведе в съответствие със здравни протоколи, за да се намали евентуалното разпространение на заразата от коронавирус, пише „Независен весник“.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е готов да направи отстъпки на Великобритания в процеса на разговори, за да предотврати провала на търговските преговори между Брюксел и Лондон, съобщава „Дейли Експрес“.

Според източници от Брюксел Барние е склонен да смекчи изискванията към Лондон по отношение на необходимостта Великобритания да спазва законите на ЕС за държавна помощ като цена за сключване на споразумение за свободна търговия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна