Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли шанс да бъде спасено туристическото лято

Туристическият бранш се събира пред Народното събрание

Снимка: Ани Петрова

Какви мерки се вземат за спасяването на туристическия бранш? Каква е оценката на тези мерки – има ли шанс да бъде спасено туристическото лято? Митинг пред Народното събрание събира туристическия бранш днес. Туроператори, туристически агенти, екскурзоводи от обединение "Бъдеще за туризма" подчертават, че това не е протест, а заявена готовност да отстояват исканията си. Премиерът обеща 10 млн. лева директна подкрепа за фирмите в туризма, а министърът на туризма увери, че помощта ще стигне до фирмите максимално бързо, след като бъде одобрена от Комитета по наблюдение. В същото време ДДС беше намален на 9% за туризма и бяха отпуснати 55 млн. лева, с които да бъде субсидирана с по 35 евро всяка седалка в чартърните полети, което да доведе туристи у нас. 

Гости в "Нашият ден" са Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм и Байко Байков от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори, които правят оценка на мерките за спасяване на най-пострадалия от коронавируса бранш и какво се очаква от тук нататък.

Румен Драганов смята, че тази подкрепа е положителна като цяло. "Туристическият бранш от години чака да му бъде обърнато внимание от гледна точка на неговия принос към икономиката и създаването на работни места. В рамките на няколко месеца ние виждаме, че падат рестрикции и забрани, решават се въпросите много по-бързо. Няма как браншът да не е доволен

Остава големият проблем, че кризата, предизвикана от пандемията, нанесе огромна финансова щета. Ние ще имаме значително разместване в структурите и в пластовете през следващите години. Сегашната ситуация показва, че ние имаме една изключителна динамика на вътрешния туризъм нещо положително, на което досега не се обръщаше внимание. Отбелязваме ръст около 13% на вътрешния туризъм."

Драганов смята, че трябва да има Кризисен икономически щаб по туризма.

В края на миналата седмица се състоя заседание на Националния съвет по туризъм с участието на министъра на туризма Марияна Николова. Полина Карастоянова директор на Националния борд по туризъм, най-голямата работодателска организация в бранша, разказа за решенията на съвета. 

"Новият министър Марияна Николова започна много енергично своята работа и прояви желание да чуе проблемите и да намери пряк път за тяхното решаване. Има необходимост от работа по два модела – на спешни мерки и на стратегическо виждане след Covid-19. Министър Николова обяви, че ще създаде Консултативен съвет в началото на септември. 

Отчитаме, че има огромен недостатък в електронната система и държим тя да бъде променена по начин, по който да отразява реалната ситуация от гледна точка на риска. Защото такава степен на риск, каквато се интерпретира, на практика не съществува. 

Второ, изминалите два месеца бяха напълно загубени от страна на работата от страна на Външно министерство и на Министерството на туризма в комуникацията. В резултат на това забавяне се затварят дадени пазари и се насочват към други дестинации."

Байко Байков от УС на Асоциацията на българските туроператорски и туристически агенции посочи категорично, че става дума за митинг, а не за протест. "Ние искаме да покажем на администрацията, че тези 10 млн. лева, които се отпускат, са стъпка в правилната посока, но е недостатъчна. Затова ние искаме с нашето присъствие да заявим това и да ги подканим да осмислят по-сериозно проблемите на този сегмент, който и в момента е на практика затворен вече пети месец."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!