Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой:

Николай Стайковски и неговите рунически послания

Тази изложба радва и очите, и сърцето. Посланията на картините на Николай Стайковски настройват човека на вълна, която го кара да вярва повече в бъдещето, да има сили да бъде успешен.

Художникът Николай Стайковски е главен герой в "Нашият ден". Той вписва рунически символи в живописните си платна. С образите в своите картини той се взира в древните послания, като, разкодирайки техния език, ги превръща в енергийна програма. Някои платна представляват имена на конкретни лица, транскрибирани с рунически знаци и допълнени с подходящите за тях символни послания. Руните – тези ъгловати, загадъчни форми, гравирани или изрисувани върху дърво, камък или лични вещи, са таен код, който по мистериозен начин освобождава сила, помагаща да се изяви желаното, ограничаваща вредните влияния или разкриваща нещата, които бъдещето съдържа.

"Винаги съм се чувствал много близо до Радиото, неслучайно изложбата ми е там. Направих я там, не само заради изисканото Мраморно фоайе, а най-вече за да бъда по-близо до интелигенцията, която работи в БНР – една великолепна публика, хора чувствителни, с усет към изкуството, будни... просто една честна българска интелигенция."

Неговата изложба "Рунически послания" може да бъде видяна в Мраморното фоайе на Българското национално радио.

Голяма част от ранното графично творчество на Николай Стайковски е духовно и тематично свързано с националното културно-историческо наследство. Това е реакция на отвращение към натрапената идеология на времето и към пошлото „изкуство“ на социалистическия реализъм. Великото минало и неговите реликви – енеолитната керамика и женски „идоли“, средновековните и възрожденски църкви и манастири, градове и крепости, герои и светци се превръщат в инспирация и творческо предизвикателство за този изключителен майстор на високопечатната гравюра с ярък и самобитен почерк.

В цикъла „Рунически послания“ авторът използва руни (пиктограми и букви едновременно) и други древни символи, а картините, представляващи предмети на Красотата, на изкуството, се превръщат в предмети на Силата – в талисмани или мощни енергийни програми, променящи съдбата на индивида, за да се сбъднат неговите мечти и цели, т.е. смисълът на живота му. Творчеството на Стайковски е светло и позитивно, високо професионално, разбираемо и значимо като съдържание. 

Художникът  Николай Стайковски е роден на 11 май 1956 г. в Плевен. Завършва Художествената гимназия  в София през 1975 г., а от 1977 до 1981 г. следва в  Академията за изящни изкуства във Варшава, Полша при проф. А. Руджински, проф. Х. Хростовска и проф. Е. Марковски. Образованието му е прекъснато  от комунистическия режим в България за антисоциалистически убеждения. През 1982–1983 г. учи  живопис при проф. Св. Русев, а през 1987 г. завършва  НХА в София (графика) при  проф. Г. Симеонов.  През 1999–2001 г. е на следдипломна специализация  в Академията за изящни изкуства във Варшава при проф. Р. Стрент като стипендиант на полското  правителство, а през 2001–2002 г. – в Радомската политехника, катедра „Изкуство“ при проф. К. Визнер. Участва в много национални и международни  изложби. Над 50 са индивидуалните му вернисажи (графика, живопис, пластика, хепънинг) в България, Полша, Русия, Австрия, Словакия и др. Лауреат е на награди, в т.ч. Втора награда на конкурса „Графика Варшавска“ – 1999 г. и специална награда на Съюза на полските художници – 2000 г.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени