Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращ: Хората виждат оставката на Гешев като основен изход от политическата криза

Димитър Димитров, автор в сайта "Успелите БГ", пред БНР

Снимка: БГНЕС

"Хората виждат оставката на главния прокурор Иван Гешев като основен изход от политическата криза". Това каза пред БНР историкът Димитър Димитров, автор в сайта "Успелите БГ" - участник в антиправителствените протести. Според него това е новата политическа ситуация, отразена в социологическото проучване на "Алфа рисърч":

"Повече от половината анкетирани съзират задкулисни връзки между Доган и Пеевски - от една страна, и от друга - съдебната и изпълнителна власти, олицетворявани от Бойко Борисов и Иван Гешев".

По думите му проблемът за разделението на властите не е личностен, а системен и няма да се реши с оставката на главния прокурор, а с диалог между институциите, включително и президентстката институция.

Димитров посочи, че протестът няма водачи.

"Третата и четвъртата политическа сила, според това социологическо проучване - "Има такъв народ" и "Демократична България" - имат допълнителен потенциал да генерират протестен вот, който ще се увеличава, колкото повече правителството се окопава във властта", коментира историкът и прогнозира, че ГЕРБ ще търпят електорални загуби заради упорството им да стоят на власт.

Цялото интервю на Людмила Железова с Димитър Димитров в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени