Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровището от Калиакра гостува в Балчик

Националният исторически музей (НИМ) показва съкровищата от Калиакра. Изложбата се открива на 6 август в "Двореца" в Балчик, съобщават от НИМ. Ще бъдат представени експонати от фонда на НИМ "Татарска плячка". Това са артефакти, открити при провеждането на редовни разкопки на НИМ на нос Калиакра под ръководството на директора на музея доц. д-р Бони Петрунова,

дългогодишен проучвател на археологическия обект.

Сред тях има предмети от злато, сребро, сребро с позлата, карнеол, берил, гагат. Всички те са достигнали до нас в малък глинен съд, укрит под плочника на къща, построена от татарите и опожарена в края на 14-и век. Собственикът ѝ така и не е успял да се върне за съдържанието на този глинен трезор, грижливо поставен под пода на татарската къща.

Съкровището съдържа и 8 венециански златни монети, неоткривани досега при археологически разкопки. Те принадлежат на петима от дожовете на Венеция и са още едно свидетелство за ключовата роля на добруджанската столица Калиакра в историята на Второто българско царство.

По време на събитието ще бъде представена и новата книга на доц. Бони Петрунова "Съкровището от крепостта Калиакра. Татарска плячка". Изложбата и книгата са посветени на откритото през 2018 г. богато съкровище от златни и сребърни предмети.

Изложбата може да бъде разгледана в Каменна зала на „Двореца” и ще гостува в гр. Балчик до края на месец октомври.

Снимки НИМ

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна