Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Емил Абазов: Туризмът внасяше много в бюджета, време е да получим помощ

Снимка: БГНЕС

Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи - членове на обединението “Бъдеще за туризма” проведоха митинг за подкрепа на пл. "Народно събрание", за да заявят готовността си да отстояват исканията си.

От бранша настояват за грантова схема в размер на 10 процента от оборота от миналата година, подобно на сходни решения в други държави от Европейския съюз. Друго искане е да отпадне максимално бързо карантината за българи, пътуващи до Турция, както и да бъде разработена стратегия за осигуряване на зимен сезон за туризма у нас.

"Основното ни искане е да имаме работа. Предвид обстановката, не можем да очакваме туристи от много държави от Европейския съюз. Аз вече на броя загубите. Насочили сме усилията си върху това, колкото може по-скоро да рестартираме бизнеса си. Няма смисъл да гледаме назад, това няма да ни помогне. Единственият начин е заедно с правителството да можем да започнем отново възможно най-бързо. Доста хора са ангажирани в този бранш, брутният продукт е двуцифрено число. До този момент туризмът е носил сериозни приходи в бюджета. Ето, че сега дойде момент, в който е редно да получим помощи," каза пред Радио София Емил Абазов от “Бъдеще за туризма”. 

От туристическия бизнес очакват в рамките на една седмица да бъдат подготвени критериите за кандидатстване за десетте милиона лева по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". По отношение на исканията на обединението за специална схема за подпомагане на екскурзоводи на среща със социалния министър към момента е била предложена мярката "80/20".

Повече за проблемите на заетите в туристическия бранш - чуйте в интервюто на Лъчезар Христов с Емил Абазов. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020