Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията ще регулира движението към Рилския манастир за Голяма Богородица

Екипите по укрепването и тежката техника остават на обекта
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Полицията ще регулира движението към Рилския манастир за Голяма Богородица. Засега със светофари, а ако се наложи - и полицията ще регулира движението към Рилския манастир за празника Голяма Богородица, 15 август, в участъка, където се извършват укрепителни дейности при срутищата над с. Пастра, казаха от Полицейското управление в Рила. 

Около 150-метра от подпорната стена при двете срутища по пътя към Рилския манастир вече е готова, казаха експерти.

Подпорната стена е висока над 4 метра. Първото срутище вече е обезопасено, от двете страни на второто, което е по-голямото, вече е трасирана основата на стената. Второто срутище едновременно с полагане основите на стената се и обрушва. В началото обаче виси опасна скала от поне 2 куб. м. Там работят и алпинисти.

Екипите по укрепването и тежката техника остават на обекта, а за празниците, ако се наложи, работата временно ще бъде спряна. 

Ремонтът на стойност около 6.5 млн. лева стартира през юни и извършва се от „Автомагистрали“ ЕАД и е със срок 5 месеца. През август са двата големи празника за Рилската обител - Голяма Богородица, на 15 август, и Успението на Св. Иван Рилски - 18 август. 

За празниците полицията има готовност да осигури регулиране на движението в участъка на укрепителните дейности и изобщо по пътя Рила-Рилски манастир, казаха от полицейското управление в града.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна