Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония вече има нов парламент

Президентът Стево Пендаровски трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на лидер, който събере подкрепата на най-малко 61 депутати
Снимка: Ройтерс

Новоизбраният парламент на Република Северна Македония беше конституиран днес след извънредните избори на 15 юли.

В ход са вече официално преговорите за съставяне на правителство. То ще трябва да е коалиционно, тъй като нито една от двете най-големи партии - Социалдемократическият съюз и ВМРО-ДПМНЕ, не успя да спечели самостоятелно мнозинство. Новото правителство ще е или коалиция на една от двете с Демократичния съюз за интеграция с лидер Али Ахмети, или широка коалиция, или кабинет на малцинството.

По конституция президентът Стево Пендаровски трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на лидер, който успее да събере подкрепата на най-малко 61 депутати.

Зоран Заев - лидерът на социалдемократите, които имат 46 депутати - най-много от всички формации - изрази днес увереност, че ще е готов с парламентарно мнозинство до 10-15 дни и че той ще може да изкара целия 4-годишен мандат.

Заев заяви още, че няма да се коалира с антиевропейски партии, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отхвърля варианта широка коалиция.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна