Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КФС Юрдинген привлече бившия младежки национал Стефан Велков

Германският третодивизионен клуб КФС Юрдинген привлече бившия младежки национал на България Стефан Велков. Централният защитник, който е юноша на Славия,  идва от нидерландския клуб от втора дивизия Ден Бош.

През последната година той носеше екипа на РКС Валвайк в елита на Нидерландия, където беше даден под наем от Ден Бош. А през февруари 23-годишният дебютира за българския национален отбор в приятелски срещу Беларус.

"Стефан Велков беше един от най-добрите централни защитници във Втора дивизия на Нидерландия, а също така името му беше и много популярно сред специалистите там", казва управляващият директор на отбора от град Крефелд Николас Вайнхарт.а"След дебюта му в националния отбор на неговата страна, ние с удоволствие ще му помогнем да се развие по-нататък. Той ще даде на защитата ни допълнителна стабилност".

С нетърпение очаквам следващата стъпка в кариерата си, вече в Германия и в КФС Юрдинген", подчертава Велков, който наскоро стана баща. "Надявам се, че мога да допринеса с качествата си и да се развивам тук".

Стефан Велков е вторият българин, който ще носи синьо-червената фланелка на тима от Крефелд след Златко Янков, играл там през сезон 1995/1996. Тогава обаче основен спонсор е фармацевтичната компания "Байер", а клубът носи името Байер Юрдинген.

В продължение на два сезона във втора дивизия на Нидерландия Стефан Велков има 41 мача и 3 гола, а през миналата кампания отиде във Валвайк в елита, но първенството беше спряно заради пандемията от коронавирус.

Тимът на Юрдинген завърши на 13-о място от 20 отбора в германската Трета лига, но амбициите тази година са по-високи. Иначе отборът има историческо присъствие в германския футбол, като играе в Бундеслигата от 1976-а до 1996-а година с три изпадания, но се връща веднага. След това обаче лъкатуши между втора и четвърта лига.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!