Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След конференцията на ГЕРБ: Блокадите в София остават

| обновено на 05.08.20 в 13:20
Продължават блокадите с палатки на три кръстовища в столицата
Снимка: БГНЕС

Блокадите на ключови кръстовища в София, с искане за оставка на кабинета и главния прокурор, остават. Остават и палатковите лагери

След речта на премиера Борисов на пресконференцията на ГЕРБ протестиращите на “Орлов мост“ коментираха, че са категорично против премиерът да се оттегли, но да остане правителството и Народното събрание. Те не изслушаха речта на премиера, защото не са съгласни с него.

“Не само той, цялата му политическа шайка трябва да се оттегли. Той какво иска да каже, че Каракачанов, Валери Симеонов и Марешки не са зависими ли?! Зависими са, те са същите бандити като него. Аз ще се махна, но ми оставете ортаците да крадат, аз ще им диктувам“.

“По този начин държава не се управлява, държавата се управлява със съгласието на народа. Не може една шайка бандити – слез да се кача аз и да продължаваме напред, няма как да стане!“, коментираха хората от протеста на “Орлов мост“.

Четирима от протестиращите в столицата продължават да са в гладна стачка.


Спокойно протича към 14 ч. протестът в трите палаткови лагера в центъра на София.

На “Орлов мост“ гражданите са разтворили над 20 палатки. 

В лагера пред Софийския университет, където са протестиращите родители, има около 15 платки. 

В тези два лагера няма напрежение.

На площад "Независимост" четирима души са в гладна стачка, един от тях обаче - Владимир Генов - е в много тежко състояние, съобщиха протестиращите:

"Той е пред кома. Очакваме всеки момент да изпадне в кома и се надяваме това да не се случи в момента, в който спи. Прегледан е от лекар, предупредени сме, той е все по-неконтактен. Рано сутринта едвам си движеше устните. Твърдо решен е да се бори докрай".

Останалите трима души, които не се хранят, но приемат течности са добре. 

Протестиращите от “Орлов мост“ споделиха, че не се чувстват уморени и ще продължат, докато правителството  подаде оставка, а междувременно са започнали да събират и пластмасови капачки за кувьози:

"Вечерта мина много спокойно. Както почти всяка вечер няма ексцесии, няма провокации, полицаите ни пазят. Ще съдействаме на родната власт  и любимата партия с тези капачки да закупим един кувьоз, който ще го дарим на правителството".

Част от протестиращите заявиха по-рано, че ще отидат на конференцията на ГЕРБ.

Вече седмица е променен маршрутът на градския транспорт в центъра на София. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна