Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светещи организми във водите на Черно море и устията на странджанските реки

Снимка: Регионален исторически музей Бургас

"Чужд вид морски организми, наричат се ктенофори, са се заселили в Черно море през 90-те години. Те много приличат на медузи, но са от типа гребенести, не живеят прикрепено, а се носят из плактона“, разказа в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ д-р Светла Далакчиева, главен уредник на Природо-научната експозиция в Регионалния исторически музей Бургас.

„Те се наричат гребенести, защото се придвижват във водата с едни гребенчета. Това не са типични видове за нашето Черно море, открити са в края на миналия век, пренесени са от Атлантическото крайбрежие, най-вече чрез корабите. Първи при нас пристига мнемиопсис лейди – друг от тип гребенести, проникнал в Черно море в началото на 80-те години на миналия век. Те много приличат на медузи и хората мислят, че са медузи, но теса морски същества, дълги 15- 16 сантиметра и са прозрачни и излъчват светлинки може да ги помислите във водата за найлон.“

Светла Далакчиева уточни, че нощем тези интересни морски организми излъчват ярка студена светлина, дължаща се на погълнати светещи бактерии.

„Наистина са много красиви – цветовете на дъгата пробягват по цялото им тяло.“

Снимка: Регионален исторически музей Бургас

Светла Далакчиева посочи, че тези морски обитатели се наблюдават в цялото Черно море, срещат се основно в солени води и в края на лятото достигат максимална численост. Носят се по течението и така може да попаднат в устието на реки, които се вливат в морето, обяснява Далакчиева.

"Така хората могат да видят в устието на река в Странджа или в пристанище на Созопол между лодките в края на август."

Дакакчиева открои и друга особеност - като чужди видове за нашето море, те започват да се размножават неконтролируемо, защото нямат врагове и започват да нанасят вреда на местните видове – започват да ги конкурират, да се хранят с тях.

И въпреки че са много красиви, те са изключително опасни за биоразнообразието навсякъде по света. В нашия случай те започват да се хранят със зоопланктона, който е основната храна на малките рибки, когато се излюпят, а те се хранят и с хайвера на тези рибки."

"За няколко години те унищожават 45 на сто от тези запаси и вредата за Черно море е огромна. И не е имало начин да се справим с този проблем. 1997 година, 10 години след като мнемиопсис лейди е открита в Черно море, се открива втори вид - берое овата. И се оказва, че тя също е от вида ктенофора, тя се храни с мнемиопсис лейди. Така получаваме вид, които да контролира числеността на вида, който нанася вреди на нашите черноморски риби. Природата ни помага“, допълни Светла Далакчиева.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна