Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Карасимеонов: В следващия парламент няма да има доминираща голяма партия

За първи път можем да наблюдаваме 4 политически сили с еднакво електорално влияние, прогнозира политологът

Проф. Георги Карасимеонов
Снимка: БГНЕС

„Страната ми изглежда доста променена политически и последните седмици реномето на страната и на правителството доста спадна“, това каза в предаването „12+4“ по „Хоризонт“ политологът проф. Георги Карасимеонов.

„Аз в момента съм в Германия. Тук също имаше демонстрации на студенти и на други българи в подкрепа на протеста в България. Това се отрази в авторитетните медии в Германия и в момента не изглеждаме добре“, уточни още проф. Карасимеонов.

България се намира в дълбока политическа криза, подчерта той.

"Има три елемента на тази криза - първо имаме дълбока криза на доверието към правителството и властта – масово желание за дълбока промяна. На второ място – дълбока институционална криза – така че да не могат да си говорят премиер и президент. И третото е управленската криза".

По думите на политолога у нас се наблюдава провал в овладяването на пандемията с коронавируса.

"Тук, в Германия, така ни представят – като провалени в това отношение. Второ – слаба и неефективна политика в защита на пострадалите от икономическите и социални проблеми. И трето – чака ни сериозна международна криза, свързана с "Турски поток" и американските евентуални санкции. Това е айсбергът – този айсберг говори и за дълбока криза на цялостната политическа система“.

По думите на проф. Георги Карасимеонов оставката е един от вариантите в демокрацията, така е по цяла Европа. Понятието предсрочни избори не трябва да буди тревога, ако се стигне до масово недоволство, смята той.

„Очаквам следващият парламент да бъде нещо различно от сегашните. Да има за първи път 4 политически сили с еднакво електорално влияние, сред които и ДПС. Няма да има голяма доминираща партия. Което ще създаде трудност при сформиране на правителство, но пък ще има демократичен баланс“.

Предимството на това съотношение политологът вижда в това, че никоя партия няма да има претенции за авторитарно управление.

След тези протести би трябвало да има алтернатива на досегашното управление, коментира още проф. Карасимеонов.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени