Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителни екипи дирят оцелели след трагедията в Бейрут

| обновено на 05.08.20 в 23:10

Спасителни екипи в Ливан трескаво издирват оцелели, след като десетки души се водят безследно изчезнали в резултат на мощната експлозия, опустошила пристанищния район в столицата Бейрут вчера, предаде Би Би Си.

Взривът причини смъртта на най-малко 135 души, ранените са над 4000, по данни на Ройтерс - над 5000. Между 250 000 и 300 000 са останалите без дом, съобщават информационните агенции.

Експлозията бе усетена в целия град, огромен облак дим се издигна над пристанището.

Президентът Мишел Аун заяви, че трагедията се дължи на 2750 тона амониев нитрат, съхраняван без нужните предпазни мерки в склад.

Амониевият нитрат се използва за наторяване в земеделието и е експлозив.

Аун свика спешна среща на кабинета и обяви 3-дневен траур, който започва от днес.

Експлозията избухна вчера около 18 часа след пожар на пристанището.

Очевидец разказа, че е видял пожара, но не е очаквал взрива. „Изгубих слуха си за няколко секунди, знаех, че нещо не е наред и изведнъж всичко бе засипано със стъкла“, заяви Хади Насрала пред Би Би Си.

Голям брой служители на пристанището са под домашен арест и чакат резултати от разследването.

Мощният взрив е бил усетен дори в Кипър, който се намира на 240 км.

Здравният министър Хамад Хасан заяви, че на сектора му липсват легла и оборудване за лечение на пострадалите в критично състояние.

Той допълни, че голям брой деца са спасени, но се опасява, че броят на жертвите ще расте.

Води се разследване, за да бъде установено какво точно е предизвикало трагедията. Амониевият нитрат е бил съхраняван в склад след разтоварването си на пристанището през 2013 г.

Посолството на САЩ в Бейрут съобщи, че най-малко един американски гражданин е убит и няколко са ранени при вчерашната мощна експлозия.

Кметството на Тел Авив бе осветено тази вечер в цветовете на ливанското знаме в знак на солидарност с жителите на Ливан след трагедията.

Великобритания ще предостави помощ на Бейрут на стойност 5 милиона лири (6,6 милиона долара), включително съдействие в издирвателните и спасителни дейности във връзка с опустошителния взрив.

Близо 100 служители на ООН и членове на семействата ми са били ранени при вчерашната експлозия на пристанището в ливанската столица Бейрут, съобщи говорителят на ООН Фархан Хак, предаде БТА.

Никой от постоянно или временно пребиваващите български граждани в Ливан не се е обърнал към българското посолство с молба за помощ или информация, че е пострадал, съобщи днес пресцентърът на МВнР.

Мисията ни в Бейрут е в контакт с представители на Асоциацията на завършилите български учебни заведения, която обединява българските граждани и техните роднини в страната. Посолството е в постоянен контакт и с ливанските власти, като засега от тях не е постъпвала информация за пострадали българи.

Консулската служба при посолството ни в Бейрут функционира в нормален режим и е в готовност да окаже евентуално съдействие на нуждаещи се от помощ наши сънародници. За контакт може да бъде използван телефон 00961 5 452 883, както и електронни адреси consular.beirut@mfa.bg и embassy.beirut@mfa.bg.

Съболезнования на ливанските си колеги по-рано изказаха премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна