Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Караманчев, създател на MetaReading:

С бързо четене и смяна на дейностите няма да заспим над книгата

Димитър Караманчев

Известният проф. Георги Лозанов е широко известен с метода за по-лесно учене (сугестопедия), но неговите изследвания са залегнали и в резервопедията. Тя е в основата на MetaReading - начин за неколкократно по-бързо четене и учене, което е и по-качествено и по-приятно.

Проф. Лозанов е установил, че през определен период от време и в зависимост от смяната на дейностите, мозъкът навлиза в повишена възприемчивост, обясни пред Радио София Димитър Караманчев, създател на MetaReading.
Той обясни стъпките и нивата на овладяване на метода.

Според него за 5 минути мозъкът може да фотографира книга от около 150 страници. След това за други 5 минути се вадят ключови думи. Важен момент е формулирането на въпроси. Преспива се и се препрочита за минути текста – бързо или по-внимателно (бавно), в зависимост от пасажите.

Много е важно да си поставиш ясна цел, когато отваряш книга или учебник, да знаеш какво искаш да постигнеш с четенето, подчерта Караманчев.

„Мозъкът се чувства много комфортно при възприемане на около 800-1000 думи в минута. Затова на човек му се доспива, защото обикновено той чете със скорост 200 думи в минута. Затова и в интернет не заспиваш – там не четеш всичко, буква по буква.“

Чуйте повече по темата от Димитър Караманчев.