Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ откри биомаса в коритото на р. Пясъчник край пловдивското село Труд

Снимка: БГНЕС

Голямо количество биологична маса, натрупана в коритото на река Пясъчник край пловдивското село Труд, откри проверка на РИОСВ, Басейнова дирекция и Напоителни системи. Проверката беше разпоредена от областния управител Дани Каназирева по повод сигналите на жители на Труд за неприятни миризми от работата на близката биоцентрала. 

При проверката е взета проба, за да се установи състава и евентуално произходът на биологичната маса в реката. Ще се търси дали има съвместимост с ферментационния продукт от биоцентралата. 

При огледа е установено също, че в коритото на Пясъчник, от страната на биоцентралата, има издълбана яма с размери около 25 метра на 8 метра, която е пълна с вода с отпадъчен характер. Според експертите, с изкопаването на тази яма е унищожено укрепването на реката в участък от около 25 метра, като в средата водата достига до левия бряг. Не е засечено незаконно заустване. Областният управител увери, че предстои и проверка на одобрения проект за изграждането на централата, промените, които са правени в годините и дали те съответстват на българското и европейското законодателство. 

Каназирева съобщи още, че до края на седмицата се очаква положително становище за изграждане на канализация на село Труд.

Преди около месец се проведе и поредният протест срещу централата, организиран от Сдружение „Бъдеще за село Труд“. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна