Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп с реч от Белия дом при получаване на номинация за преизбирането си

Американският президент Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля изнасяне на речта си по време на партийния конгрес на републиканците от Белия дом. Намерението му се разглежда като безпрецедентно. 

В края на месеца Тръмп се очаква да изнесе реч при получаване на номинацията на републиканците за преизбирането си. Желанието да направи това с Белия дом в кадър се тълкува като безпрецедентно използване на обществена собственост за партийни политически цели. 

Пред "Фокс" днес Тръмп посочи, че обмисля този вариант от съображения за сигурността и цената. 

Традиционно президентите очертават ясни граници между официалните си задачи и политически кампании и с изнасянето на предизборна реч от Белия Дом тези граници могат да бъдат поставени под въпрос. 

Партийният конгрес на републиканците е планиран да започне на 24 август. Програмата претърпя няколко промени, заради пандемията от Covid-19. При първоначалния вариант президентът трябваше да изнесе речта в Шарлът, Северна Каролина, но след пререкания с губернаторът на щата относно мерките за спиране разпространението на коронавируса, Тръмп премести част от събитията в Джаксънвил, Флорида. След скока в случаите на Covid-19 във Флорида бе решено да се прибегне към първоначалният план конгресът да се състои в Шарлът. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени