Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Урумов: Ние не играем на сцената, ние живеем на нея

Снимка: newtheatre.bg

Един от най-обичаните български актьори кани на емоционална разходка в своя театрален свят. Николай Урумов представя тази вечер (6 август) под открито небе автобиографичния си моноспектакъл „От роля в роля“. 

Представлението е колаж от любими роли и песни, които актьорът е играл и изпял през годините, но и възможност за надникване във вълшебния свят на театъра „зад завесата“. На сцената оживяват отново Бай Ганьо, Санчо Панса от „Дон Кихот“, Маргариди от „Криворазбраната цивилизация“, откъси от „Ривизор“ на Гогол, „Службогонци“ на Вазов... В представлението актьорът разказва и за весели и забавни моменти от съвместната си работа с наши именити актьори на сцената или на снимачната площадка – Георги Черкелов, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Антон Горчев, Иван Кондов, Петър Слабаков, Георги Русев...

В предаването „Нашият ден“ Николай Урумов разказва и как му се е отразила дългата принудителна пауза, когато театрите бяха затворени:

„Зле ми се отрази, както на всички колеги. Защото ние сме свикнали да живеем на сцената. Много пъти се казва „играеш на сцената“... Абе не, ние не играем на сцената. Ние живеем на сцената. Ние живеем за сцената. И това е все едно някой да ти отнеме живота. Така че всички колеги се чувстваме зле, но проявяваме разбиране, няма как. Ние не сме на площадите да протестираме за това, че са затворили театрите или че са намалили посещаемостта до 50 процента, а в някои градове до 30 процента все още. Така че аз лично никого не обвинявам. Разбираме, че зрителят не се чувства комфортно с тия маски в салоните, че времето сега е друго и на хората може би не им е сега до театър и предпочитат да излязат на въздух, след като са били толкова дълго затворени. Така че обяснимо е всичко и аз никого не обвинявам. Надявам се от есента всякакви рестрикции да паднат, зрителите да разберат, че за тях няма никаква опасност в зрителната зала, защото са с гръб един към друг, а не с лице един към друг. По-скоро опасността е за нас, актьорите, ако има такава. Защото ние сме един срещу друг, ние говорим, ние викаме, ние пеем, ние се смеем, ние протестираме от сцената. Мисля, че в по-късен час, на сцени на открито – прохладно, приятно, няма проблем“.

Представлението „От роля в роля“ можете да гледате тази вечер (6 август) от 21 часа на Лятната сцена на Нов театър НДК.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна