Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли втори православен храм в централната част на Благоевград

Снимка: Кети Тренчева

От 80 години жителите на Благоевград поставят въпроса за изграждане на втори православен храм в централната част на областния център. Това освен необходимост е духовен и  морален дълг към миряните, заяви на работна среща с местната власт Неврокопският митрополит Серафим.

Той призова за обединение, а не за противопоставяне относно мястото на черквата.

На срещата беше представен подробният устройствен план на мястото, отредено за построяване на нова черква, както и регулационния план на района.

Още през 40-те години на миналия век хората от Горна Джумая са поставяли въпроса за нуждата от втори храм в града, заяви  митрополит Серафим и припомни, че през 2008 година  мястото е осветено и е положен първият камък на бъдещия храм „Свети Мина“.

Изненадващо преди 6 години екипът на бившия кмет Атанас Камбитов предлага друго място в рамките на бъдещия парк „Македония“. Там обаче няма никакво движение. 

Проблемът за мястото  на бъдещия храм се пренесе и в общинския съвет, а присъстващи на срещата съветници признаха политическия характер на противопоставянето:

„Проблемът е, че общинските съветници сме разделени между двете места за изграждане на храма. Политиката наистина трябва да остане настрана“.

Имайки подкрепата на миряните и кметския екип митрополит Серафим заяви:

„Нека храмът да не бъде предмет на противоречия. Това място е посветено Богу и обещано на Свети Мина. Бъдете сигурни, че там друго няма да стане“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.