Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дворецът в Балчик ще е домакин на съкровището "Татарска плячка"

Снимка: Радио Варна

Днес ще се състои официално откриване на изложбата „Татарската плячка“ в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик. Експозицията ще бъде представена от директора на Националния исторически музей доц. Д-р Бони Петрунова.

Съкровището съдържа сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати.

Уникални златни монети ще бъдат показани в Двореца в Каменната зала. Експозицията съдържа 983 предмета, които досега не са били показвани в обща изложба. Част от тях са и осемте златни венециански монети от съкровището на Калиакра, открито през 2018 година. 

След откриването на изложбата доц. д-р Бони Петрунова ще представи своята книга „Богатствата на Калиакра“. Като утвърден археолог тя изследва български и византийски крепости от края на късната античност, българското средновековие и османския период на Балканите. Работата ѝ на нос Калиакра започва през 2004 година и се съсредоточава върху изследване живота на хората обитавали в миналото „Красивия нос“.

Изложбата „Татарската плячка“ може да бъде видяна до края на месец октомври. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна