Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

„ГЕРБ и патриотите продължават без Борисов от октомври“, „Борисов готов да си иде, но властта да остане в ГЕРБ“, „Бойко си отива … като остава“ - това са част от водещите заглавия в днешните издания. 

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ да довършат мандата си до пролетта на 2021 година, но без Бойко Борисов да е премиер. Този сценарий, описан от „24 часа“ още в средата на юли, обяви Борисов пред 5000 активисти на ГЕРБ, събрани на Националната конференция на партията. „Готов съм по всяко време да си тръгна и не искам заради мен да има напрежение. Ще продължа разговорите с коалиционните ми партньори и предлагам варианти - аз си тръгвам и продължава правителството, ще има парламент, а водачите на протестите да кажат как го виждат и те. Поел съм ангажименти, иначе още днес щях да кажа датата, в която аз ще си подам оставката“, заявява Борисов, цитиран от „Труд“. Изданието предлага на читателите си цялата реч на премиера. 

„Бурята свали блокадата на Ректората“, пише в заглавие „Телеграф“. Ураганният вятър буквално отвя палатките на майките от „системата ни убива“, като една дори се закачи на тролейбусните жици. Междувременно люспа на Мая Манолова, пише изданието, успя да блокира за няколко часа кръстовището на 4-ти километър в София, за да може да се получи тапа и симпатизантите на ГЕРБ да не стигнат до София Тех парк на събирането на ГЕРБ. 

Участници в националната сбирка на ГЕРБ не знаеха защо са там. Стигна се и до насилие, пише „Дума“. Протестиращи посрещнаха делегатите със скандирания „Оставка!“ и призиви да си вървят. Активисти на ГЕРБ проявиха агресия и нападнаха журналисти и граждани, дошли да изразят недоволството си от властта. Те бяха удряни, блъскани, обиждани, телефоните им бяха избити от ръцете им, имаше счупени стативи и камери, пише изданието. 

Монитор“ цитира БНР под заглавие: Депутат: ГЕРБ трябва да поиска импийчмънт на президента. „България е парламентарна, а не президентска република. Българският парламент има мандат от 4 години. Парламентарна криза няма, както се видя при вота на недоверие, има излъчено правителство“, това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков, който се обяви за отстраняване на президента Румен Радев от поста му, заради безпрецедентното насъскване на хората към антиправителствени протести, целящи да свалят кабинета „Борисов 3“, пише „Монитор“.

ГЕРБ иска още милиард лева заем от ЕС, съобщава „Земя“. Правителството одобри проект за официално искане до ЕК за получаването на заема по Европейския инструмент за временна подкрепа, за да смекчи рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на кризата с Covid-19. С допълнителната финансова помощ ще се подпомогне заетостта на около 250 000 работници и служители до края на 2020 година и ще се подобри системата за изплащане на обезщетенията за безработица, се уточнява в публикацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна