Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ остави британската лихва в историческо дъно от 0,1%

Икономическите перспективи остава неясни, зависейки изцяло от развитието на Covid-пандемията

Английската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен на историческо дъно от 0,1%, както и размера на програмата си за покупки на активи, известна като "количествените облекчения", на стойност 745 млрд. паунда.

Банката намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през март с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като в същото време АЦБ разшири на два пъти и програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо 300 млрд. паунда до 745 милиарда.

Днешното решение на централната банка беше взето единодушно с 9 на 0 гласа.

АЦБ посочи, че очаква да отнеме повече време преди икономиката на Великобритания да се върне към предпандемичните си нива и предупреди за възможни рискове от евентуално въвеждане на отрицателна лихва.

Британската централна банка прогнозира, че БВП на Обединеното кралство ще се свие с над 20% през второто тримесечие на годината спрямо последните три месеца на 2019 г., но в същото време отбеляза, че постъпващите данни показват, че започналото икономическо възстановяване е по-силно от очакваното, като особено значително е подобрението на разходите.

Това дава основание  на АЦБ да прогнозира, че БВП на Великобритания ще се свие през 2020 г. с 9,5% вместо с 14%, според предишна оценка на банката, но в същото време се очаква и по-слаб икономически подем с 9% през 2021 г. спрямо досегашна прогноза за растеж с 15 на сто.

За 2022 г. се очаква икономически растеж от 3,5% при предходна прогноза за експанзия от 3 на сто.

АЦБ посочи, че не очаква британската икономика да се върне към нивата от 2019 г. година (от преди коронаврусната пандемия) до края на 2021 година. През месец май банката прогнозира, че британската икономика може да се върна към предкризисния си размер към втората половина на следващата година.

Централната банка също така предупреди, че икономическите перспективи остават несигурни и ще "зависят съдбоносно"" от това как се развива пандемията Covid-19, подчертавайки, че рисковете пред перспективите за БВП се оценяват като изкривени в посока надолу - за по-слабо от очакваното представяне на британската икономика.

"АЦБ ще продължи да следи отблизо ситуацията и е готова да коригира съобразно това паричната си политика, за да изпълни своите задачи. В тази връзка Комитетът по парична политика ще продължава да прави преглед на обхвата на действията, които могат да бъдат предприети за постигане на целите", заяви след края на днешното заседание на Английската централна банка.

АЦБ също така заяви, че продължава своя преглед дали да въведе отрицателна лихвена ставка, като предупреди, че подобен ход може да навреди на балансите на банките.

"Комитетът по парични политика ще продължи да преразглежда целесъобразността на отрицателния лихвен процент като инструмент на политиката заедно с налични по-широки инструментариум. Банката разполага с други инструменти - например покупка на активи и насоки за бъдещата парична политика", се посочва в днешното решение на Английската централна банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!