Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бах и Пиацола ще огласят двора на Археологическия музей във Варна

„Festivallinks“ е проект, който обединява 5 европейски фестивала. Варна си партнира с градове от Испания, Франция, Финландия и Нидерландия. А целта е със сътрудничество и общи усилия да обменят опит и да научат повече за своята публика и как да стигнат по-успешно до нея. Проектът е съфинансиран от програма “Творческа Европа”. Във Варна тази седмица са предвидени пет събития – две от тях детски музикални ателиета на лятната сцена на кукления театър.

За „Festivallinks“ в града са големи имена от европейската музикална сцена, а ръководител на проекта е началник на отдел „Фестивали и проекти“ в общината Десислава Георгиева.На концертите във всички участващи градове ще бъдат раздадени специални въпросници, а резултатите от изследването - преведени на български език, в края на годината. Те ще бъдат предоставени на организаторите на всички музикални фестивали. Михаел Гилер е сред чуждестранните гости във Варна. Той свири на виола в Кралския концертгебау оркестър в Амстердам и очаква с нетърпение срещата с варненската публика.

Подготвили сме много специална програма за 6 август. Първата част ще свирим Бах. Знам, че в България имате големи музикални традиции, тук са родени някои световноизвестни музиканти, но разбрах че Бах не се свири толкова често във вашата страна. Затова реших, че ще е добре да изпълним нещо, което ние, в Нидерландия особено, свирим редовно. Ще започнем с увертюра от Бах, после кантата и след това Концерт за две цигулки. След антракта правим рязка промяна и продължаваме с Астор Пиацола. Разликата между Бах и Пиацола не е толкова голяма колкото хората си мислят, казва Гилер.

Творчески директор за концертите във Варна е диригентът Ганчо Ганчев.„Festivallinks“ завършва в петък с гостуване на музикантите в два Центъра за настаняване от семеен тип.

„Festivallinks“ е част от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020. 

Подробностите в репортажа на Александър Йорданов.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени