Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 променя динамиката на безработицата в Ловешко

Снимка: БГНЕС

За втора поредна седмица новорегистрираните безработни в цялата страна са повече от постъпилите на работа сочат най-новите данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специалното наблюдение на пазара на труда заради Covid-19. 
От средата на май до 20 юли регистрираните в бюрата по труда бяха по-малко от тези, на които беше намерена работа. Синдикатите прогнозират, че през есента предстои нов бум в безработицата и една от причините ще бъде приключването на сезонната заетост.

Данните от миналата година показват, че нивото на безработицата в района на Ловеч е достигнало рекордно ниски нива, но в края на миналата година най-голямото предприятие в града е съкратило около 500 работници и безработицата е започнала да се повишава.

"Възникналата епидемия в страната от заболяването Covid-19 се оказа значим фактор, който коренно промени тенденцията в динамиката на безработицата", поясни Ралица Анастасова, експерт в Регионалната служба по заетостта в Ловеч и началник на отдел "Посреднически услуги".

Към 13 март 2020 година в Бюрото по труда в Ловешка област са регистрирани 5 хиляди 776 безработни лица и равнището на безработицата е 10,3%.

"За месеците на извънредно положение и епидемична обстановка до 30 юни се отчете ръст на регистрираните безработни с 1111 лица, което е увеличение с 19,3 %. Равнището на безработицата е 12,3%", допълни експертът.

За 72 дни на извънредно положение са регистрирани 2 хиляди 229 лица или среднодневно са се регистрирали по 59 безработни при 30 регистрации средно на ден преди извънредното положениеНоворегистрираните безработни през месец юни са 553, от тях 48,5% са от сферата на услугите.

Търсенето на работна сила през полугодието намалява с 10%. Заявените работни места през месец юни 2020 за Ловешка област са 321. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост, държавно управление, хотелиерство и ресторантьорство, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, строителство.

"Постъпилите на работа лица въпреки условията на ограничения, въведени с извънредното положение и епидемичната обстановка, от началото на годината до 30 юни 2020 година са 3 101 безработни, от тях 1752 с посредничеството на Бюрото по труда. На субсидирани работни места по мерки, програми и схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" на работа са устроени 180 безработни лица", допълни Анастасова.

Според данните на експертите на старите си работни места са се върнали между 25% и 50% от безработните в района на Ловеч.

Репортажа на Пламен Христов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна