Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Гълъбов: Оставка на правителството и разпускане на НС няма да реши протеста

Няма условия за парламентарна криза, а Конституцията ясно казва, че управлява парламентът, уточни политологът

Доц. Антоний Гълъбов
Снимка: БГНЕС

"Оставка на правителството и разпускане на Народното събрание няма да реши протеста, а е крачка много в страни от националния интерес. От решението на Коалиционния съвет зависи каква ще е подкрепата за управляващите в парламента", коментира пред БНР политологът доц. Антоний Гълъбов.

"Трябва някой да приеме бюджета за следващата година, от което ще зависи всичко в държавата. Някой трябва да носи отговорност за действията на държавата в тези условия. Ние не знаем какво ни предстои. В тази ситуация, всеки авантюризъм от типа на това - нека народът да управлява, руши демокрацията", категоричен беше Гълъбов и добави, че в Конституцията много ясно е казано, че управлява парламентът:

"Не виждам основание за парламентарна криза. Последният вот на недоверие беше преодолян със 124 народни представители, което означава, че управляващата коалиция има парламентарно мнозинство".

Доц. Гълъбов изказа предположение, че Бойко Борисов е готов да се оттегли персонално от властта, но вчера на конференцията на ГЕРБ е посочил ясно, че той е склонен да направи това, за да може управляващото мнозинство да завърши редовно мандата:

"Нямаме завършен мандат от 2009-а година, което означава, че сме в състояние на политическа несигурност вече 11 години, което е много лошо, защото разколебава доверието на хората в институциите и намалява готовността на гражданите да участват в изборите".

Според политолога проблем на българското общество е, че не успява да възпита следващо поколение български граждани, които да познават Конституцията и законите:

"Идеята за връщането на младите българи от чужбина я гледахме преди 20 години на "Българският Великден", тогава Любка Качакова (по-късно политик от НДСВ - бел.ред.) се завърна с плакат "Срам ни е от вас". Сега е следващото поколение".  

Политологът определи резултатите от социологическите проучвания като ситуативни, защото, според него, в обществото няма нагласа за избори:

"Българското общество търси различен политически модел на представителство, но засега не го намира".

Цялото интервю на Диана Янкулова с доц. Антоний Гълъбов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна