Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Соня Генова: Диагностиката на слънчевата алергия е трудна, често се бърка с други обриви

Снимка: Pixabay

„У нас няма епидемиологични данни за това колко хора страдат от слънчева алергия, но има данни, че много хора страдат от физикална алергия – това е уртикарията при натиск, уртикарията от топлина, уртикария от студ и слънчевата алергия“, посочи за БНР доц. Соня Генова от Клиничната алергология на спешната болница "Пирогов".

Физикалните въздействия, които причиняват алергия, са например студът, топлината, слънчевите лъчи, поясни доц. Генова.

"Слънчевите алергии именно са физикални алергии. Слънцето не е като алергените - храна, растения, домашен прах. Самите слънчеви лъчи оказват въздействие върху определени клетки, от които се освобождават основните медиатори на алергичното възпаление. Те предизвикват и клиничните прояви", изтъкна алергологът.

"И е важно да се знае, че клиничните прояви на слънчева алергия са същите, като при една класическа алергична реакция. Но при слънчевата алергия, за разлика от другите алергии няма антиген - антитяло. Няма свързване между тях. При слънчевата алергия слънчевите лъчи директно оказват въздействат върху клетките" - обяснява доц. Генова. 

Слънцезащитните кремове не са панацея за слънчевата алергия, предупреждава алергологът.

Доц.Соня ГеноваСоня Генова обръща внимание на това, че няма специфична диагностика за слънчева алергия. Това може да стане чрез изследване с ултравиолетови лъчи. Алергията от слънце се разпознава по това, че на изложените на слънце части от тялото на пациента има обрив. И най-отличителното е, че има зачервяване и сърбеж.

"Клиничната проява на слънчева алергия би могла да бъде почти идентична с тази на медикаментозната алергия. Като пример може да се даде това, че след употреба на някои антибиотици и излагане на слънце цялата кожа пламва – това не е слънчева алергия, това е фотодерматичен ефект от медикамента" - дава пример доц. Генова. 

"Затова диагностиката на слънчева алергия е трудна и тя често се бърка с друг обрив".

При поява на такава алергия могат да се изпишат антихистаминови препарати, които не лекуват, а просто потискат сърбежа. Те може да са под формата на таблетки или за мазане.

Може да се приложат и кортикостероидни локални препарати, които имат мощно противовъзпалително действие. При тежка слънчева алергия може да се приложат и инжекционни препарати, пояснява доц. Генова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!