Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко покани на среща главните прокурори на Русия и Украйна

Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко покани на среща главните прокурори на Русия и Украйна, с които да реши въпроса със задържаните край Минск 33-ма предполагаеми руски наемници.

По-рано Лукашенко обсъди с украинския си колега Володимир Зеленски евентуалното предаване на някои от тях на Киев. Става дума за девет души, които са воювали на страната на проруските сепаратисти в Донбас.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова нарече историята с арестуваните край Минск руснаци „спектакъл“ и увери, че Москва ще ги защити:

„Що се отнася до задържаните в Беларус руски граждани, чиято вина по никакъв начин не е доказана, и този спектакъл, който беше организиран, то ние ще ги защитим. В Минск прекрасно знаят това“.

Зам.-председателят на комитета по международни отношения в Съвета на федерацията Владимир Джабаров изрази надежда, че няма да се стигне до екстрадиране на част от руснаците в Украйна.

Неговият колега Игор Миронов обаче не изключи и подобен ход от страна на президента Лукашенко:

„Ако се стигне до екстрадиция, до той поставя точка във взаимоотношенията си с руското ръководство. Той никога вече няма да може да бъде един от гостите в нашата държава. Това ще бъде предателство. Начало на окончателното му падение. И след като загуби изборите, Ростов със сигурност ще бъде затворен за него“.

Предполага се, че в град Ростов на Дон живее бившият украински президент Виктор Янукович, който избяга в Русия, след като беше свален от власт през 2014 г.  

В края на юли в санаториум край Минск бяха задържани 33-ма предполагаеми бойци от руската частна военна компания „Вагнер“.

Беларуските власти ги обвиняват в опит за дестабилизиране на страната преди насрочените на 9 август президентски избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени