Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екопътека може да замени старото сметище на Самоков

Снимка: Община Самоков

Екопътека може да замени старото сметище в Община Самоков, смята кметът Владимир Георгиево. Рекултивирането на старото депо за твърди битови отпадъци в село Драгушиново е един от най-важните екологични проекти на общината. Той е част от решаването на един дългогодишен проблем - сметището е незаградено и често отпадъците се връщат на битпазарите в града от местните роми.

Дейностите по рекултивирането трябва да приключат до края на този строителен сезон, след което предстоят три години, в които ще тече озеленяване и други дейности. Предвижда се теренът да бъде изравнен, да се постави зелен слой трева и да бъде залесен.

Община Самоков бе одобрена за финансиране на проекта за рекултивация на сметището в местността Катранджия и сключи договор за финансиране с МОСВ. Средства се отпускат на общини, изградили регионални центрове за управление на отпадъци. ПУДООС ще осигури средствата, необходими за изпълнение на техническата рекултивация на депата, а задължение на общините е да бъде финансирана тригодишната биологична рекултивация.

С приключване на изпълнението на проекта ще бъде ликвидирана една екологична язва на територията на община Самоков.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от