Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията призова за мирни протести

СДВР: Физическа сила беше използвана към един протестиращ

| обновено на 07.08.20 в 19:13
Снимка: БТА

Оттук нататък няма да позволяваме блокирането и престоя на такива преместваеми обекти по кръстовища. Ще осигурим правото на всеки гражданин да се придвижва свободно по какъв начин предстои да видите и вие. Няма да позволяваме това да се случва“. Това каза комисар Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция" в СДВР, по повод полицейската операция с цел възстановяване на пътното движение и обществения ред на трите ключови кръстовища в София, на които бяха разположени палатки, тенти и други предмети и вещи.

“Вчера, на база ежедневния анализ, който правим в СДВР, беше взето решение от временен оперативен щаб, който анализира ежедневно обстановката в столицата, да се предприемат действия по възстановяване, както на обществения ред, така и на пътното движение, блокирано на трите кръстовища. За тази цел в 4.30 часа служители на СДВР пристъпихме към тези три места, на които, чрез високоговорящи устройства, разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да приберат всички намиращи се там предмети“, посочи още комисар Тодоров.

“Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана - без помощни средства - само срещу едно лице на площад “Орлов мост“. Беше в рамките на нашите правомощия. Няма и претенции от самото лице. Просто беше хванат под мишници и изведен от кръстовището“, посочи още той.

Стотици жалби вече има в столичната полиция срещу трите блокади, които спряха движението на ключови кръстовища. Под една от тях има над 420 подписа на недоволни хора.

“От началото на протестите дебело сме подчертавали, че тези протести не са заявени в Столична община. Определихме ги в началото като нерегламентирани, но след това, тълкувайки какво значи "нерегламентирани", от един момент нататък започнахме да говорим, че тук имаме гражданско неподчинение“.

При операцията за освобождаване на трите блокираните кръстовища в София тази сутрин са задържани общо 12 души - осем за неизпълнение на полицейско разпореждане, а трима за установяване на самоличност. Всички са освободени още до обяд.

По-късно по време на брифинг от СДВР призоваха за провеждане на мирни протести.

“Повод са публикации в социалните мрежи на граждани с призиви към нападения срещу полицаи и вандалски действия“, обясни главен комисар Красимира Стоядинова от “Охранителна полиция“:

“Полицията гарантира както правата на протестиращите, така на всички останали живеещи в града и гости в столицата… Нека се протестира мирно, но да не се блокират кръстовища“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени