Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Кризата в Ливан се засили след опустошителния взрив

Руслан Трад
Снимка: Иван Русланов

За Ливан може да се каже, че наистина беше в една изключително тежка криза, тя продължава и се засили след опустошителния взрив. Това каза за БНР анализаторът Руслан Трад.

"От поне година насам тече и едно много силно протестно движение в Ливан, което включва силни критики към политическия елит, силни критики към цялата система в Ливан и най-много този гняв е насочен към корупцията, която взима и човешки жертви", подчерта Трад.

Хората се организираха помежду си по квартали, за да започнат да разчистват, тъй като нямаше нито една държавна служба, която да стартира този процес. Другият много силен сигнал според Руслан Трад е, че френският президент Еманюел Макрон е първият политик, посетил разрушените места в Бейрут.

"Беше ограден от огромна тълпа местни хора, които крещяха срещу правителството, скандираха революционни лозунги, поискаха помощ от Франция директно, защото те вече не могат да разчитат по никакъв начин на правителството. Тези сигнали са само кулминацията на всичко това, което казахме досега за кризата в Ливан", допълни Трад.

През пристанището в Бейрут е преминавал 80% от потока от внос на зърно, тъй като самият Ливан произвежда едва 10% за собствените си нужди. "Самата банкова система на Ливан е срината, банките не могат да дават заемат", отбеляза още анализаторът.

Администрацията на пристанището в Ливан е свързана с "Хизбула" и по тази линия хората отправят все повече критики към движението, изтъкна в анализа си Руслан Трад.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна