Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Тахир: Борисов е заложник на Симеонов и Каракачанов

Управлението на страната премина в ръцете на ВМРО и НФСБ

Протестиращи замеряха с домати централана на НФСБ на столичната улица "Г.С.Раковски". 6 август, 2020 г.
Снимка: БТА

Борисов се превърна в заложник на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов." Това каза в интервю за "Хоризонт" Орхан Тахир, юрист, политолог и ромски активист, който живее в Белгия, но следи отблизо процесите у нас.

„Имаме новина – управлението на България премина в ръцете на „Обединени патриоти“. Това вече се вижда. Това е резултат от натиска, оказан върху българския премиер Борисов. Който беше тристранен – от една страна вътрешният натиск от протестите, от друга страна външният таниск от страна на чужди посланици, политици, и от трета страна - натискът на неговите коалиционни партньори. През цялото време ВМРО и НФСБ се възползваха от протестите, насочени предимно към ГЕРБ и главния прокурор Гешев, за да оказват натиск на Борисов, за да получат повече власт в рамките на тази коалиция. И аз мисля, че те го постигнаха.“

Според Орхан Тахир премахването на ромски къщи в условия на втора Covid-вълна и премахването по тъмно на палатки на протестиращите рано тази сутрин са знак, че Борисов е отстъпил пред коалиционните си партньори.

Имаме нова ситуация в България и аз не предвиждам предсрочни избори, категоричен е Орхан Тахир. Правителството ще изкара мандата до край, но с по-засилена тежест на „Обединени патриоти“, прогнозира той. „Оттук нататък ще видим една много по-засилена роля на Валери Симеонов, на Красимир Каракачанов, на техните кадри в управлението.“

Бутането на ромски къщи е опит за отклоняване на вниманието от протестите, а ромската тематика винаги е удобна за управляващите, които и да са те, смята Орхан Тахир.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна