Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има бира за всеки момент и случай

Бирата е подходяща за всяко време и може да се съпътства с всеки музикален стил.

Има чудесни безалкохолни бири за закуска, има и късни вечери - направени от качествен спирт и отлежавали в бурета.

На това в „Радиокафе“ убеждава Людмил Фотев, познат на слушателите на Радио София като слънчев джазмен, но и като автор на книгата „Езикът на бирата“, която вече не може да се открие по българските книжарници, но я има в музеи и пивоварни в Белгия.

Людмил Фотев (крайният вляво) - член на журито, по време на 5-я Международен конкурс за домашно пиво, заедно с Темелко Пампов, председател на Асоциацията на домашните пивовари, и Лоренцо Дабове, един от най-изтъкнатите европейски експерти

Трудно е за вярване, но напоследък една от страните, които правят впечатление в света на бирата, е Италия, отбеляза Фотев.
„Най-интересната бира, но и най-сложната за възприемане, но от друга страна най-лесно приеманата от любителите на хубавото вино, това е италианската грейп ейл (IGA).“

Бразилия пък е нашумяла с кисела бира с добавени пресни тропически плодове, Catharina Sour.

„Всяка държава можа да има свой принос в бирената традиция и история. Всяка година можем да бъдем изненадани. То е като в музиката – новият вкус зависи от съчетаването, от комбинирането.“

Повод да отворим темата (и бутилка) е Международният ден на бирата.

Отбелязва се от 2007 г. през първия петък на месец август. Събитието събира фенове и любители на пивото в барове, клубове, пивоварни, открити заведения и задните дворове по цял свят.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Людмил Фотев.

По публикацията работиха: Георги Нейков, Людмил Фотев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия