Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижата за децата с увреждания в България и в Австрия

Снимка: БГНЕС

Сдружение "Образование и бъдеще" в Разград подготви свой проект в рамките на кампанията "От нас зависи" на коалицията от неправителствени организации ravni.bg, който представя идеи за пълноценна грижа за деца с увреждания.

"От нас зависи да кажем ясно, на цялото общество, за проблеми, които съществуват, където неправителственият сектор е в състояние да помогне", обясни в предаването "Преди всички" Стела Ковачева от организацията "Образование и бъдеще".

На децата с увреждания трябва да се предоставят грижи според потребностите на всяка дете. необходима е индивидуална оценка за всеки човек.

"В нашият проект сме се фокусирали върху две деца и техните семейства и ще им помогнем като осигурим възможност чрез ерготерапевтични изследвания те да получат специален продукт, който да подобри техния начин на живот", подчерта Ковачева.

Виолета Минчева е лице на кампанията на сдружение "Образование и бъдеще". Тя е емигрирала в Австрия, за да търси помощ за детето си. Работила е като журналист. Преквалифицирала се е, сега е педагог. Работи в организацията "Каритас" в Австрия от 6 години.

"Познавам нещата и от двете страни. Познавам проблематиката като родител, познавам вече проблематиката и като специалист, който всеки ден работи с такива деца. Разликата между Австрия и България е в това, че има цялостна концепция и акцентът не е в политиката, не в това на кого се дават парите, акцентът е в това да се доведе едно дете или един възрастен до самостоятелност", каза Виолета Минчева.

Системата на раздаването на пари в Австрия е различна от системата на раздаването на пари за хората с увреждания в България, коментира Минчева.

"Това, което ми хареса в проекта на Стела Ковачева е, че акцентът е прехвърлен в специализираната грижа за това дете. Тези деца, които имат увреждания, те имат различни нужди - дали има нужда от ерготерапевт, дали има нужда от някаква друга помощ, трябва да се направи специализирана оценка и да се работи по това", подчерта Виолета Минчева.

В Австрия парите за подпомагане на дете с увреждане се изчисляват според часовете, които са необходими, за да получи помощ детето.

Двете мнения можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени