Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди декари горят в Югоизточна България

Четири общини са в бедствено положение заради пожари

Над 50 пожарни автомобила от цялата страна участват в гасенето

| обновено на 07.08.20 в 20:50
Снимка: БГНЕС

Хиляди декари горят в Югоизточна България. В четири общини е обявено бедствено положение заради продължаващите пожари - Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград. 

21 са пожарите в Хасковска област. Големият пожар в Харманлийско е под контрол, но има опасност за ферма, която е близо до града. Изгоряла е една къща в тополовградското село Филиповци. Директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност" Николай Вълчев обясни, че няма опасност за населението:

"Прогнозата ми е, че до понеделник, вторник, до когато ще е силният вятър, хасковска област ще гори", заяви той.

Областният управител на Хасково Стефка Здравкова е поискала помощ от армията за овладяване на ситуацията

Бушуват пожари в хасковското село Корен, разрастващ се в посока село Динево. Огънят е обхванал широколистна гора, ниски храсти и растителност. Там гасят пет екипа.

В Димитровградско огънят е между селата Крум и Димитровград.

Най-сериозен е пожарът в борова гора, който вилнее между харманлийските села Рогозиново и Българин. Огънят е обхванал 5000 декара иглолистна гора. Пожарните екипи се борят да ограничат пламъците, за да не стигнат до близките села.

Автомагистрала „Марица“ беше временно затворена от пътен възел „Симеоновград“ до пътен възел „Любимец“, но движението вече е възстановено въпреки задимяването. На място са 12 екипа.

От Елхово, област Ямбол, настъпва друг пожар – към Тополовград. На място са изпратени три екипа.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заяви пред БНР:

"Изключително тежка е пожарната обстановка в трите области - Хасково, Ямбол, Сливен, където се намират повече от 50 пожарни автомобили. Изпратена е помощ от Бургас, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, дори и от София. Десетки са действащите пожари в момента - четири са по-големите. Локализиран е харманлийският пожар, който беше на границите на града и застрашаваше промишлената зона. Вторият пожар е Филипово, област Хасково, община Свиленград, където една къща пострада, включително и няколко селскостопански постройки. Твърдица - там е предимно горски пожар. Навсякъде пожарникарите са подпомагани от доброволци".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени