Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 26 юли-8 август 2020

Николай Русев
Снимка: Ивайло Радков

Ултрамаратонецът Владимир Ставрев започна на 4 август своя 721-километров пробег по маршрута на “Дунав Ултра”. Стартът беше в 3:30 ч. при видинското село Куделин. Целта е Дуранкулак, а каузата на 39-годишният бегач от град Попово е да популяризира маршрута и общо над 100 населени места, през които или покрай които той минава. 
“Дунав Ултра” е най-дългият туристически велосипеден маршрут в България - близо 730 км по поречието на Дунав, през Добруджа до Черно море. 

Създателят на маршрута Борис Бегънов съобщи за БНР, че след кратка обедна почивка в Силистра Владо ще пренощува в Добрич и в неделя ще с опита да измине последния участък - до Дуранкулак. Средно всеки от петте дни до момента бегачът е изминавал по около 110 км, при висока влажност на въздуха и труднопоносими жеги - изключително изпитание за психиката и физиката. 

СПЕЛЕО
Българският пещерняк Павлин Димитров-Папи се завърна от международна експедиция в хърватската пещера Недам. След като по-рано това лято той, Цветан Костурков-Цеката и другите членове на експедицията достигнаха до над 1000 метра от входа на пещерата, при второто си влизане Павлин е достигнал до още по-голяма дълбочина, -1226 метра, а вертикалът надолу продължава. Интервю с пещерняка очаквайте в неделя предиобед, в предаването "Чуй лятото" по "Хоризонт".

Идната седмица пък на експедиция в пропастта Морджа, Турция заминават четирима български пещерняци - Теодор Кисимов, който и миналотолято беше част от международно проучване там, Константин Стоилов, Китен Топалов и Яна Дублева. Пещерата е на път да стане най-дълбоката в Турция. През август 2019 г. бяха достигнати -1210 метра дълбочина, като се има предвид, че над -1000 метра се считат за сериозно постижение. Входът на Морджа е на 2140 м над морското равнище.

КАТЕРЕНЕ
14-годишният национал по спортно катерене Николай Русев записа нов успех в скалното катерене. Пловдивчанинът, който тренира в София с отбора на НСА, премина линията “Black Cobra” 9a в Херкулане, Румъния. По време на катерачния си трип там Ники, съотборниците му Алекс Тоткова, Димитър Русев-Митака и един от треньорите им - Ивайло Радков-Фазата, изкатериха няколко маршрута от осма категория (сред които по едно 8b+ за Митака и Фазата). През юли Ники Русев премина първото си 9а - линията "Напред и нагоре" в пещерата “Проходна” край Карлуково, а сегашното, в Румъния, всъщност, е второ 9а изобщо за българин в чужбина. Първото бе на Алекс Тоткова, която през март тази година изкатери маршрут от тази категория („Victimes del futur“) в Маргалеф, Испания. 

На скалите у нас пък тази седмица 14-годишният Слав Киров, който също е член на националния отбор по спортно катерене, премина линията “4х4” 8с край Враца.

По света:
Германецът Алекс Мегос стана вторият човек, изкатерил маршрут от най-високата категория на трудност в света - 9с. Става дума за линията “Bibliographie” в Ceuse, Франция, дълга 35 метра и накована от Итън Прингъл през 2009 г. 26-годишният Мегос е правил много опити по нея през годините и сега, след като успя да я премине, й даде категория 9с, въпреки че по-рано се предполагаше, че е 9b+. Миналата година германецът спечели квалификации за участие в Олимпийските игри в Токио през 2021 г., а наскоро направи премиерно преминаване на боулдъра “Upgrade U” 8C във Франкенюра, Германия. Алекс Мегос е първият катерач, записал онсайт на маршрут 9а - “Estado Critico” в Испания, през 2013 г., а през 2018 г. прави премиерно преминаване на един от най-трудните маршрути в света - “Perfecto Mundo” 9b+, в Маргалеф, Испания.
Първото 9с в света е на чеха Адам Ондра - “Silence” в Норвегия, през 2017 г. 
===
Полякът Филип Бабич осъществи скоростно соло изкачване на линията “Integralissima de Peuterey” на Монблан. Това е първото повторение по “Най-дългия ръб в Алпите” и Бабич го е направил за 17 часа. За първи път маршрутът е преминат през 1973 г. от германците Gottlieb Braun-Elwert и Rudi Kirmeier, на които им отнема 3 дни.
===
В края на миналата седмица се състоя първият виртуален турнир по катерене в дисциплината “скорост”. Състезанието “Connected Speed Knockout” беше отрганизирано от Международната федерация по спортно катерене и се проведе в 9 държави, с участието на 55 катерачи. Победиха Рахмад Ади от Индонезия (при мъжете) и Александра Калуцка от Полша (при жените).

ЕКСТРЕМНО КИНО
Идния вторник, 11 август в парка на Военната академия в София продължава лятната програмата на Банско филм фест - вечерта на планинарското и приключенско кино ще представи филми за Непал, Патагония и Хималаите. Подробности - във Фейсбук страницата на феста.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна