Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокирани остават трите възлови кръстовища в София

| обновено на 09.08.20 в 11:49
Снимка: БГНЕС

Трите възлови софийски кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар "триъгълник на властта" остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. 

Утрото на Орлов мост посрещнаха около 30 души, предимно млади хора. Те разказаха пред репортер на БНР, че нощта там е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен:

"Минаха две момчета по булеварда, извън лагера беше това. С вербални атаки се опитаха да провокират присъстващите тук. Те тръгнаха да го гонят, но бързо се усетихме".

Снимка: БГНЕС

Протестиращи от палатковия лагер споделиха:

"Дойдохме през нощта, защото в Пловдив няма къде да се протестира срещу правителството. Без да се познаваме, спонтанно си направихме една група - от палатките, които ни разбиха миналата седмица, и дойдохме насам. С изключение на една провокация, беше много спокойно".

"СДВР предупреди, че ще разтури блокадите, но имахме съмнение, че това ще се случи. Защото, ако имаха такова намерение, едва ли щяха да предупредят. Щяха да използват като миналия път елемента на изненадата".

"Аз съм жив щит" и "Искаме оставка, а не насилие" са надписи, поставени върху пейките, използвани за барикади на Орлов мост. Чуват се звуци от вувузели и тъпан. По-рано е имало оплаквания от някои живеещи в района за силен шум.

Снимка: БГНЕС

Спокойно и без провокации е преминала нощта и в палатковия лагер на площад "Независимост" - в "триъгълника на властта". Протестиращите са открили подписка в подкрепа на гражданското недоволство и с искане за оставките на Борисов и Гешев.

Фасадата на сградата на Министерския съвет беше почистена от следите от домати и яйца, с които протестиращите миналата вечер я обстрелваха.

Снимка: БГНЕС

Движението в София е спокойно, линейки се пропускат през трите блокирани кръстовища. Булевард "Дондуков" е отворен за превозни средства. Градският транспорт се движи по променен маршрут заради блокадите.

Съботният 31-ви ден на демонстрации също премина без напрежение и инциденти. За първи път полицейското присъствие не беше толкова засилено. 

Протести в столицата и други градове на страната се очакват и днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна