Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентски избори в Беларус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Беларус днес се провеждат президентски избори. За шести пореден мандат се кандидатира Александър Лукашенко, който от 26 години е начело на бившата съветска република. 

Многохилядни няколкоседмични протести на опозицията предшестваха днешния вот, след като избирателната комисия отказа регистрацията на двама нейни представители. Александър Лукашенко, първият и единствен президент на бившата съветска република, се сблъсква с най-голямото предизвикателство за своето управление от години и обвинява протестиращите, че са в заговор с чуждестранни сили, които искат да дестабилизират Беларус. 65-годишният президент е изправен пред растящо недоволство не на последно място и заради пандемията „Covid-19“, която той многократно омаловажи.

В традиционното си обръщение към народа през седмицата Лукашенко заяви, че през следващите пет години в Беларус трябва да се проведе референдум за промени в конституцията, но не обясни какви.

Основният кандидат на опозицията Светлана Тихановска се подкрепя от няколко опозиционни сили. Тя обещава да създаде условия за честни избори и за връщане на предишната конституция, която определя значително по-ограничени президентски пълномощия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!