Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворната икона на Света Богородица Казанска идва в Кюстендил

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Вечерта на 10 август в централния храм „Успение Богородично” в Кюстендил ще бъде отслужено вечерно богослужение от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарен епископ на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в съслужение със свещеници от града и епархията, съобщиха от архиерейското наместничество. 

С благословението на патриарх Неофит ще бъде донесена за поклонение чудотворната икона на Света Богородица - Казанска, която се съхранява в митрополитския храм „Успение Богородично” в Самоков повече от два века.

Иконата е изрисувана по молба на самоковския митрополит Филотей в края на 18 век. Тя предпазва от заразни болести. Благодарение на молитвите пред чудотворната икона през 1815 година Самоков е предпазен от разпространилата се тогава прокоба - чумата, гласи поверието. Самоковчани споменават и за други чудеса, които е извършила Света Богородица за онези, които се молят пред чудотворния ѝ образ. 

И при сегашната пандемия иконата предизвиква молитвите на миряните и поклонниците. 

При богослужението ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки в храма, както и процесията по посрещането на иконата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени