Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Руският в. "Московский комсомолец" помества кадри от столицата на Беларус, където избухнаха сблъсъци между полиция и протестиращи след обявените от ЦИК предварителни данни за резултата от вчерашните президентски избори. Според тях сегашният президент Александър Лукашенко, който управлява вече 26 години, събира над 80 процента от гласовете срещу под 10 на сто за опозиционния кандидат Светлана Тихановска. Опозицията няма доверие в този резултат. 

Протестите прераснаха в сблъсъци със силовите структури, посочва "Известия" и съобщава за няколко пострадали. Според столичните органи на реда ситуацията вече е овладяна. Тихановска не призна своето поражение. Тя смята да изчака официалните резултати и обеща да ги оспорва с всички възможни средства, посочва "Лента".

252 милиона евро спешна помощ за Ливан - това е равносметката след вчерашната виртуална международна донорска конференция, съобщава британският „Индипендънт“. Тя се проведе дни след мощната експлозия, която опустоши части от столицата Бейрут и отне живота на близо 160 души. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които хвърляха камъни и блокираха улици. Протестиращите също така щурмуваха министерства и банкови офиси в столицата. "Ливанското правителство в криза, министри подават оставка след експлозията", е заглавието на в. "Вашингтон пост". 

 Протестиращи пред парламента настояват за сваляне на правителството на Ливан, избухнаха сблъсъци с полицията, докато глобални донори обещаваха помощ за възстановяването", пише в заглавие "Гардиън".

Хонконгската полиция е задържала опозиционния медиен магнат Джими Лай. Той е заподозрян в нарушаване на новия закон за националната сигурност и конспирация с чуждестранни сили, съобщава вестник "Саут Чайна морнинг пост".

Хонконгският в. "Димсум" пише, че полицията е извършила обиски в офисите на вестник, собственост на Лай, който е смятан за един от основните организатори на миналогодишните антиправителствени демонстрации в Хонконг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна