Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Захариев създаде фитнес за хора с увреждания в Русе

Притиснат към инвалидната количка, мъжът избрал своя кауза да помага

Светлозар Захариев
Снимка: Ася Пенчева

В Русе вече има фитнес зала, която е предназначена за хора с увреждания. Уредите са специални - според специалните потребности на хората, за които движението е равносилно на живот. Всичко това за тях е абсолютно безплатно. Идеята е на ММА-боеца Светлозар Захариев.

Светлозар Захариев, или както го наричат всички - Сисо, е един от най-добрите ММА-състезатели. Кариерата му започва като борец, а след това с граплинг става републикански шампион и носител на Световната купа. Заедно с брат му тренират усърдно и прибавят към уменията си ММА битките. 

Вероятно сега щяхме да говорим за пътя към славата на кинезитерапевта Захариев, ако не се случва 25 март 2013 година, когато той претърпява тежка катастрофа на връщане от Бургас. Инцидентът оставя Сисо в инвалидна количка. От тази нова и странна за него гледна точка към света той решава да направи фитнес зала, специално оборудвана за хора с увреждания. Общината му предостави терена, а приятели - всичко останало.

Светлозар Захариев е вярващ човек, чете Библията и следва посланията "Обичай Господ с цялото си сърце" и "Обичай ближния си както себе си".

"И аз исках да има такова място, където да мога да тренирам и да могат такива деца да тренират", разказва Светлозар. За него любовта не е чувства, емоции, а когато видиш нужда, да можеш да й отвърнеш.

Тренировките на децата с увреждания във фитнес залата на Светлозар Захариев са безплатни. Той планира да направи рампа за инвалидни колички, която е скъпа.

Майката на едно от децата, които идват в залата - Дария, описва ползата от заниманието:

"В интерес на истината раздвижва повече тялото, всеки ден има рехабилитация, това е допълнително занятие за нея, което е много по-натоварващо, защото най-вече заради пътеката и натоварването на краката, ръцете, съвкупната работа. За децата с увреждания трябва много гимнастика."

За лечението на Симеон родителите му събират пари чрез благотворителни кампании.

"Упражненията много му подобряват физиката и по-добре се чувства. Благодарим за възможността, че Сисо е направил това всичко", коментира бащата на Симеон.  

В град Русе има само двама мъже, които без никакво заплащане всеотдайно работят за децата с увреждания - плувецът Илиян Русев - Скури и ММА боецът Сисо.

Целия репортаж на Ася Пенчева можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна