Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорите от ВСС реагираха на видео на Христо Иванов

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с поредна декларация срещу "опитите за грубо посегателство срещу независимостта и доброто име на българските магистрати". В нея се изразява тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу държавното обвинение.

Декларацията е провокирана от видео на председателя на "Да, България" Христо Иванов, в което прокурорите разчитат политически натиск върху независимостта на прокуратурата и опит за нейното дискредитиране пред българското общество и европейските ни партньори. „Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт“, пишат съдебните кадровици.

Те реагират и срещу критичен материал на българската секция на "Свободна Европа" за работата на прокурора от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, като с декларацията заявява категоричната и безусловна подкрепа за нея.

В поредната си позиция Прокурорската колегия за пореден път призовава държавното обвинение да не бъде превръщано в заложник на започналата предизборна кампания. Документът ще бъде изпратен до Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на САЩ и Обединено кралство Великобритания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени