Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестното шествие блокира за малко кръстовището до БСУ

Протестното шествие в Бургас тази вечер премина по ключовите булеварди „Стефан Стамболов“ и „Сан Стефано“ и блокира за малко движението в централната част на града. В акцията се включиха около 30 души.

Те поеха по обичайния си маршрут от сградата на общината, по главната пешеходна улица „Александровска“, стигайки до възловото кръстовище до Свободния университет. Шествието премина спокойно по двата булеварда, спря за малко, пеейки химна на Република България, за което време за кратко спря преминаващите от там автомобили. Имаше охраняващи полицаи, до напрежение не се стигна.  Протестиращите скандираха „Оставка“, „Елате с нас, протестът е за вас“, „Всеки ден ще е така до оставката“ и развяваха български знамена. Сред протестиращите имаше деца, а освен бургазлии, в шествието се включиха хора от Велико Търново и Несебър. Относно поисканата днес от Борисов оставка на президента участник в протестите заяви, че не вярва на премиера, както и на никого от правителството. Още от протестиращите:

„Всеки ден съм тук, не съм съгласна с управлението, с беззаконието, с афиширането на привилегии“

Време е вече да се смени политическата власт, трябва да се променят нещата и в съдебната система“

„Аз съм от Велико Търново. Искам да се сложи край на безобразията, искам да живея спокойно, искам да има бъдеще за децата ни и образованието да е на пиедестал“

„Имаме ядро, събираме се всяка вечер. Това е функцията на гражданското общество, да е коректив на властта“

Преди това те изградиха пред сградата на общината грамада от камъни, донесени от плажа на парк „Росенец“. Обявиха я като символ на симбиозата между местната власт и сараите, в частност Ахмед Доган. Подобна грамада бе направена и по време на импровизирания фестивал под мотото "Искаме Доган да уволни Борисов!" в парк Росенец. Както и на последвалата протестна акция до подпорната стена на Алепу. Протестиращите отново повториха своите искания за незабавна оставка на правителството, на главния прокурор, за машинно и електронно гласуване, а на последващ етап  Велико Народно събрание.

Повече чуйте в звуковия файл: 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени