Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко един загинал при безредиците в Минск

| обновено на 11.08.20 в 08:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите след президентските избори в Беларус взеха първата си жертва. За втора вечер поддръжници на опозицията излязоха на демонстрация срещу резулатите от вота, стигна се и до сблъсъци с полицията.  
Един човек е загинал, опитвайки се да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, съобщиха властите. Има и ранени. Силите на реда използваха сълзотворен газ, гумени куршуми, светошумови гранати и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск през втора поредна нощ на насилие.  Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли "Молотов". 
Протестите избухнаха след като досегашният лидер на Беларус Александър Лукашенко обяви победа с над 80% от гласовете. Основният му съперник Светлана Тихановская, която получава близо 10 на сто подкрепа, отказа да приеме резултатите, като заяви, че е истинският победител. Тя не взе участие в снощните демонстрации от съображения за сигурност.
Няколко западни сили също изразиха съмнения в достоверността на резултатите и призоваха Лукашенко да не използва сила срещу протестиращите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени