Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават блокирани кръстовищата на Орлов мост и пред МС

| обновено на 11.08.20 в 12:03
Орлов мост, 8 август
Снимка: БТА

Антиправителствените протести продължават и днес. Остават затворени за движение от протестиращи основни кръстовища в София. Към 12 ч. са окупирани кръстовищата на Орлов мост, подходът на бул. "Цар Освободител" при Президентството и бул. "Дондуков" пред Министерския съвет. Обстановката е спокойна. 

Трафикът пред ректората на Софийския университет е нормален.

Затворено е и кръстовището на Орлов мост. Там лагерът на протестиращите остава обграден с кофи за боклук, палети и пейки с изключение на малка част, през която се пускат линейки. 

Социалните мрежи призовават освен традиционния протест тази вечер да има и т.н. "Дискотека за оставка". Музиката ще бъде революционна.

Близо 1400 души са се подписали за два дни в подписката, организирана от протестиращите, с искане за оставки на кабинета "Борисов 3", на главния прокурор Иван Гешев и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Подписката е в отговор на друга - внесена преди дни в Съда, която е против блокадите в София.

Тодор Фроликов обясни:

"От два дни се събират тези подписи. Три имена, град и подпис - това е, никакви други лични данни. Ние не сме администратор на лични данни. Доколкото знам ще се заемат след това от организацията "Правосъдие за всеки" и те ще я придвижат. Първият ден събрахме някъде към двеста подписа, а снощи - доста. Само вечерта - триста и няколко".

Подписите може и да са повече, но съдбата на предишната тетрадка за събирането им е неясна. Възможно е тя да е била иззета от полицията при премахването на лагера преди дни. 

Седем автобусни линии във Варна са с променен маршрут заради блокада на кръстовището пред сградата на общината от палатков лагер.

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна