Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Промяната на Изборния кодекс е опит за отлагане на машинното гласуване

Стефан Манов
Снимка: БГНЕС

"Пътят да се променя Изборния кодекс е просто начин отново да се отложи и премахне машинното гласуване." Това каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

„Опитите да се дискредитира възможността за осъществяване на честни избори са патетични, те са просто жалки“, коментира Манов в предаването "Преди всички".

Стигна се дотам да се обяснява, че когато се пипа тъчскрийна на машината, хората щели да се заразят с Covid. Сякаш всеки ден хилядите банкомати не ги пипат същите тези хиляди хора.“

Тази тема е удобен начин да се отклони гневът на протеста и желанието за бързи предсрочни избори, смята Стефан Манов. Логистичният, технически опит да се каже, че не сме готови за предсрочни избори, звучи неадекватно, допълни той.

За изборите за Европейски парламент машини бяха доставени за 3 хиляди секции за малко повече от месец, тази ситуация вече сме я проиграли, припомни Манов.

Заложената в българския Изборен кодекс машина не се различава от тази, която се ползва в сърцето на Европа – в Белгия, отбеляза още той. „Същите машини, които са и при нас – с тактилен екран и издават разписка, на която избирателят може да провери своя вот.“

„Сегашните текстове са консенсус между парламентарните партии, постигнат с много мъка през лятото на 2019-а. От една година какво направи ЦИК, за да закупи машини, които по Изборен кодекс ще се ползват за всички избори в България с изключение на местните? Тоест, нямаме някакъв сезонен характер, както летният туризъм или зимните спортове. Говорим за политическо решение, което впрочем е заложено в кодекса от 2014 година.“

Няма никаква пречка да се обяви обществената поръчка сега и веднага, подчерта Стефан Манов пред "Хоризонт". По думите му не е необходима и промяна в Изборния кодекс.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!