Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Омниботът търси производител извън България

Наградите са оценка, но по-важно е бъдещето на омнибота
Снимка: Личен архив

Българска разработка може да бъде безценен помощник на хора в инвалидна количка. Омниботът е посрещнат с овации и печели награди за създателите си, но все още не може да бъде организирано производството, заради липса на инвестиционна подкрепа.

Идеята е омниботът да донесе свобода на хората, които по някаква причина за приковани в инвалидни колички. Човешкото тяло е приучено да стои изправено. Това устройство помага точно за това, обясни пред Радио София Любомир Василев, основател на Irise mechanics, чиято разработка е помощника-робот.

Иновацията е стигнала до прототип, който е тестван от над 45 души. Имат обратна връзка и данни от потребители. Заявен е патент. Мисли са за подобрения. Но компанията е малка и се базира на инвестиции, които няма откъде да дойдат, за да влезе в серийно производство.

Изпаднахме в несъстоятелност, мерките на правителството не могат да спасят компании като нашата. Налага се да изнесем производството извън България.“

Обикновено подобни разработки се подпомагат от социално или здравно министерство на локално ниво, но у нас не е нито сред приоритетите на нито едно ведомство, горчиво допълва Любомир Василев.

Чуйте разговора на Лили Големинова с него.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от