Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Петров: На този етап родителят не може да избира формата на обучение

2
Снимка: Община Търговище

Да не се тиражира моделът родителят да избира формата на обучение – присъствено или дистанционно. Това призова в интервю за "Хоризонт" Юлиян Петров от синдикат “Образование” към КТ „Подкрепа”. 

"Няма как да се постигне такъв хибриден учебен процес. Нямаме физическата възможност това да се случи, тъй че хубаво е да спрем това да го тиражираме", посочи той в предаването "Преди всички".  

„Дистанционното обучение беше в унисон с извънредното положение в страната, в Европа и в света. С едни абсолютно силни рестриктивни мерки. Но оттам насетне светът не гледа към ново извънредно положение“, коментира Юлиян Петров.

Начало на учебната година в реална училищна среда и екшън план на всяко училище за превключване към дистанционно обучение обсъдиха експерти от здравното и образователното министерства. До 25 август ще бъдат предложени два протокола – един за организацията на учебната дейност и втори – за противоепидемичните мерки в учебните заведения

Някои страни вече започнаха да отварят учебните си заведения.

Електронното обучение е възможно в комбинация с традиционното, но над определена възраст в допустим процент от учебните занятия, припомни позицията на синдиката Юлиян Петров.

Според Петров основното предизвикателство ще дойде, ако даден клас бъде карантиниран и се наложи временно учебният процес да тече дистанционноПрепоръката на здравното министерство е учителят да не се карантинира, защото преподава и на други класове, а само даденият клас със заразени с коронавирус.

Относно обикалянето на класните стаи след пети клас за часове по различните предмети Юлиян Петров отбеляза, че училищата на двусменен режим разполагат с много по-малко възможности, но там, където е възможно, се препоръчва училищата да ограничат придвижването на учениците между отделните кабинети в училище.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна